Estetik Diş hekimliği Metal Destekli Kaplamalardan Zirkonyum Destekli Kaplamalara Geçiyor.
Estetik ve sağlamlığı bir arada sunması, diş eti uyumunun yüksek olması gibi istediğimiz tüm özellikleri bir arada sağlayan alt yapılarda metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum un kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Zirkonyum esaslı porselenler ön dişlerde estetik ve doğal görünümü sağlarken diğer taraftan da arka dişlerde kullanılabilecek dirençli olmaları nedeniyle günümüzde daha çok tercih edilmekte ve diş hekimleri tarafından güvenle kullanılmaktadır. Zirkonyum destekli sistemler metal destekli kaplamalarda yaşanan sorunları ortadan kaldırıp hasta ağzında doğal ve estetik görünüm yaratarak kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır.
Klasik diş kaplama yönteminde dayanıklılık sağlamak için porselen dişin altyapısında metal kullanılmaktaydı. Ancak metal destekli kaplamaların diş eti uyumundaki sorunlar, sıcak soğuk hassasiyetinin fazla olması gibi bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlığı ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiğinden, metal yerine kullanılabilecek alternatif materyal araştırmalarına gidildi. Aslında aranan bu maden daha önce de tıbbın diğer alanlarında başarıyla kullandığı zirkonyum madeniydi. Zirkonyum'un metal yerine kullanılmaya başlamasıyla diş hekimliğinde yeni bir devirde açılmış oldu.
Kaplamalarda metal yerini alan bu yeni materyal yüksek mekanik direncinin birlikte diş ve diş etlerindeki biyolojik uyumluluğu ve kırılmaya karşı gösterdiği yüksek direnci ile diğer dental materyaller arasından dikkat çekmeyi başarmıştır. Göz dolduran bu yeni materyal yüksek bio uyumu sayesinde sıkça yaşanan diş eti problemleri ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermez.
Zirkonyum'un bir diğer önemli özelliği ise ışık geçirmedeki başarısıdır. Bu sayede doğal dişlerdeki ışık geçirme özelliğini taklit ederek hem doğala en yakın estetik dişlere kavuşmamızı sağlar hemde sağlamlığı sayesinde fonksiyonelliği de beraberinde getirmiş olur. Sadece bu açıdan bakıldığında bile estetik diş hekimliğinde nasıl bir devrim yarattığını görmüş oluruz.
Cercon Zirkonyum (Güç ve Estetiğin Buluşması)
Zirkonyum'un üzerine porselen konularak yapılan kuron(kaplama) ve köprüler Ceramic ve Zirkonyum kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan CERCON kısa adı ile anılır. 900 Mpa dirence sahip sistem en yüksek fiziksel değerlerin yanında ışık geçirme özelliği doku uyumu ve birçok değişik endikasyonu kapsayarak diş hekimliğinde yepyeni bir dönem başlatmıştır. Materyalin başarısı tıp ve endüstri alanında kanıtlanmıştır. 1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik ve tam seramik restorasyonlarda oluşan estetik kaygılar kesinlikle ortadan kalkmaktadır.
Cercon Kuron Metal Destekli Kuron
Zirkonyumun Avantajları Nelerdir?
- Soğuk sıcak karşı hassasiyetinin olmaması
- Alerjiye neden olmaması (dokuyla tam uyumludur.)
- Renginin mat veya donuk olmaması (opak değil)
- Diş eti uyumunun kusursuz olması
- Hijyenik olması (yüzeyinde mikroorganizma tutuculuğunun daha az olması)
- Vücut dokular ve ağız dokularıyla tam uyumlu olması
Zirkonyum Kaplama Nerelerde Kullanılabilir;
- Tek diş kuron kaplamalarında
- Eksik arka dişler için hazırlanan köprülerde
- İmplantlı tedavilerde kron - köprü çalışmalarında alt yapı olarak
Zirkonyum Nasıl Uygulanır;
Öncelikle dişlerden ölçü alınır. Alınan ölçüye göre model hazırlanır ve model üzerinde dişlerinizin bir mum modeli oluşturulur. Bu model optik okuyucu vasıtasıyla bilgisayar ortamına alınır. Modelden alınan bu bilgiler yazılım aracılığıyla düzenlenir. Sonraki aşama ise hazır olan taslağın zirkonyum oksit bloğa aktarılmasıdır. Kazıyıcı cihaz zirkonyum bloğu verilen bilgilere göre hatasız bir şekilde aşındırarak dişlerinizin alt yapısına son şeklini vermektedir. Fırınlama aşamasından sonra zirkonyum alt yapılar üzerine uygun renkte seramik porselen ekleyerek çalışmayı bitirmektedir.
Bilgisayar ve yazılım destekli bu yüksek teknoloji ürünü olan zirkonyum oksit sayesinde metal kullanmadan güçlü ve estetik kaplama ve restorasyonlar başarıyla yapılabilmektedir.
Hasta ve Hekim Açısından Avantajları Nedir?
Uygulama zamanı kısalmıştır. İstenirse kişiye bir günde yeni bir gülüş kazandırılabilir. Dişin estetik kalitesi çok yüksek, ışık geçirgenliği ve duruşu doğal diş gibidir. Kullanılan porselen blokları daha önceden fabrika şartlarında hazırlanmış porselen blokları olduğu için materyalin fiziksel özellikleri değişmez hata paylarını minimuma indirilmiştir. Ara aşamalar azaldığı için hekime zaman kazandırır.
Zirkonyum başta kalça eklem protezleri olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde çeşitli amaçlarla kullanılmış ve bugüne kadar herhangi bir yan etkisi veya zararının olmadığı, alerji yapmadığı saptanmıştır. Zirkonyum, yüksek ısılara, darbelere dayanıklı, hafif, ısı ve elektrik iletmeyen, ışık geçirebilen bir elementtir. Ayrıca ağızda tat bozukluğuna, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.
Sıcak-Soğuk Hassasiyeti Gelişir mi?
Hayır, sıcak-soğuk hassasiyeti gelişmez.Çünkü Zirkonyum Oksitin ısı yalıtıcı özelliği vardır.
Alerji Yapar mı?
Hayır, Zirkonyum Oksit doku uyumlu bir maddedir alerji yapmaz.
Diş Etlerin de Çekilme Olur mu?
Hayır,yapılan araştırmalarda diş etleri ile mükemmel uyum gösterdiği tespit edilmiştir. Elbette yaşla birlikte doğal olarak gelişen dişeti çekilmesini durduramaz. hazırlanan kaplamalar diş ve dişetiyle son derece uyumlu olacağı için dişeti iltihabına bağlı dişeti çekilmesi gelişmeyecektir.